Cijfertjes houden me dagdagelijks bezig

Sinds kort is er een website http://www.teljecenten.be, gemaakt door Pedro. Via Bouwinfo/Forum ben ik bij deze website uitgekomen en heb ik mezelf ook gewaagd aan een maandelijks budget. Mijn hele professionele carrière ben ik al bezig met cijfertjes, zijn het niet lonen die ik bereken, dan wel facturen opmaken, afbetalingsplannen opstellen voor bedrijven, debiteurenbeheer,…

Een maandelijks budget opstellen met vaste kosten, inkomsten en occasionele uitgaven, geeft je een ideaal beeld van je spaargedrag / uitgaves en geeft je ook een idee als je die TV wel kan kopen volgende maand, als je je oprit wel kan aanleggen,…

Schrik niet wanneer je je maandelijkse lasten opsomt, want als je dit in een grafiek giet, dan kan het nog angstaanjagender worden…

Wil je je budget plannen en een zicht krijgen op je maandelijkse uitgaven? Bezoek dan bovenstaande website of maak zelf een excel-file op, zodat jij ook je financiële situatie onder de loep kan nemen.

Alvast een inzicht in het voorbeeld dat ik opgesteld heb (budget voorbeeld excel 2003) of budget voorbeeld excel 2007, aangevuld met fictieve cijfers uiteraard, maar deze kunnen wel al een realistisch beeld geven over de maandelijkse uitgaven van een standaardgezin zonder kinderen.

In mijn voorbeeld is te zien dat de maanden februari en april veel uitgaven zijn, waardoor er niet te sparen valt in deze maand. Nogmaals, deze cijfers zijn een voorbeeld, wil je zelf een zicht hebben op je uitgaven en inkomsten, vul deze dan aan. Zo heb je een handig instrument en krijg je meer zicht op je maandelijks budget (als je dit nog niet had).

You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Responses to “Cijfertjes houden me dagdagelijks bezig”

 1. Willy schreef:

  Mooie excelfile en overizchtelijk, dit geeft inderdaad een realtisch beeld over uitgaven. Leuk dat je dit maandelijks hebt uitgesplitst, dit is ideaal.
  Leuk dat de grafieken aanwezig zijn, ik ga dit in de loop van de avond eens invullen.

  Bedankt Jurgen en Ellen voor deze bijdrage.

 2. Inge schreef:

  Leuk artikel, zeker zodat je kan zien als je geld tekort komt in een maand. Spreiden van verzekeringen of uitgaven per maand is ook altijd een mogelijkheid. Zo kan je bv. een aantal verzekeringen maandelijks betalen in plaats van eenmalig. Misschien ook een leuke tip voor andere bezoekers ! 🙂

  Groetjes Inge

 3. huis-bouwen schreef:

  Willy en Inge, leuk dat jullie als eersten het artikel hebben gelezen en het bestand van het maandelijkse budget. Het artikel stond nog maar een half uur online en er zijn al 2 reacties.

  @Inge, dit is inderdaad altijd een goede tip, het gespreid betalen van verzekeringen. Natuurlijk kan je ook iedere maand “sparen” om bijvoorbeeld je mazout te betalen of een andere grote aankoop.

  Dit is niet opgenomen in de file, maar je kan wel maandelijks zien hoeveel je kan opzij zetten voor maanden dat je geld te kort komt.

  Groeten Jurgen en Ellen

 4. […] vond deze site wel interessant (waarvoor dank, Jurgen!) en het was een aanzet voor hem om ook eens zijn financiën wat te structureren.  Goed bezig, Jurgen!  Zo horen we het graag.  En maar blijven budgetteren, niet opgeven!  En […]

 5. Bedankt Jurgen om mij hier te vermelden. Het streelt de ijdelheid. En strelen is fijn.

  Yep, budgetteren, het kan verschieten zijn. Maar op het eind hou je meer over, gegarandeerd. En het zit ook allemaal in je hoofd, hoe met dat geld om te gaan. Dat is wat ik probeer te doen: mijn hoofd laten beslissen, en niet mijn gevoel. Die zoektocht kan je dan weer volgen op mijn site.

  Blijven bouwen, blijven budgetteren! Die dingen zijn complementair.

  Pedro
  http://www.teljecenten.be

 6. Erik schreef:

  Leuk artikel over persoonlijke financien.
  Ik heb de file ingevuld en zoals de bovenste reacties kan ik zeggen dat de meeste uitgaveposten er in verwerkt zitten.

  Alleen geven wij veel meer uit aan drank en eten per maand, maar we komen dan ook alleen maar merkproducten 🙁

  Groeten vanuit Booischot

 7. Iris schreef:

  Mooie realistische voorstelling inderdaad. Enkel mis ik nog een potje zoals onvoorziene omstandigheden in dit overzicht.
  Maar de grootste uitgaveposten zijn voorzien, ik heb zelfs gezien dat je de brandstof iedere maand X-aantal procenten duurder hebt gemaakt.
  Goede inschatting lijkt me, nog even en we zitten aan 2 euro per liter benzine of diesel…

 8. Anneleen schreef:

  2 euro? nog even en de staat heeft de melkkoe weer HERuitgevonden, we betalen ons nu al blauw. In andere landen buiten europa betalen de mensen stukken minder voor een liter.

  Leuk artikel, en goed bestand met realistische cijfers. Toch voor mensen zonder kinderen en zonder al te veel grote uitgaveposten.

 9. jos schreef:

  Goed artikel over centjes 🙂
  Bedankt jurgen en ellen

 10. Carroll Foore schreef:

  Net van plan onze vakantieplannen uit te rekenen, dus voor ons is dit echt interessant.

 11. Budget beheren schreef:

  Handig!

 12. Fons schreef:

  Hey

  Via bouwinfo ben ik hier gekomen. Leuk bestand, tof gemaakt.
  Dit ga ik aanvullen en zo heb ik eindelijk eens beter zicht op mijn spaargedrag.

  Greetings van dé Fons

 13. Gianni schreef:

  Nice, mooi gemaakt.
  Ik mis terruggave van belastingen nog in je overzicht.

 14. Fabian schreef:

  Met de nieuwe regering hoop ik dat ik breakeven sta iedere maand.
  Leuk gemaakt, ik kan bovenstaande reacties alleen maar toejuichen.

  Fabian

 15. […] huis-bouwen on maart 2nd, 2012 Enkele weken geleden heb ik een artikel geschreven over hoe je financiën in kaart te brengen, nu is het dus de hoogste tijd om ook het energieverbruik in het oog te […]

Leave a Reply