Verwarming Elco Thision Duo 17 Kw + Zonneboiler

Eindelijk ! Eindelijk ! Eindelijk !
We hebben de knoop doorgehakt en we hebben gekozen voor een zeer goede condenserende gasketel met de nodige toeters en bellen om ons huis te verwarmen.
Een tijdje geleden waren we nog volop in de fase om voor een gasketel of warmtepomp te kiezen en we geraakten er maar niet uit.
De warmtepomp zou in onze situatie en rekeninghoudend met subsidies en verbruik een terugverdientijd hebben van iets meer dan 8 jaar. De investering in de warmtepomp kwam 10.000 euro duurder uit dan een condenserende gasketel. Het voordeel dat de warmtepomp had tov de gasketel was dat er aardig wat subsidies komen kijken en dat het E-peil van de woning een 20- tot 30-tal punten kon zakken wat een extra subsidie op zou leveren via Infrax. De terugverdientijd was iets te lang om voor de warmtepomp te kiezen, alsook dat er rekening gehouden dient te worden met het budget.

Aangezien we een goede condenserende gasketel wilden hebben, hebben we gekozen voor Elco Thision 17Kw Duo met een boiler van 200L die in zonnige dagen (bij)verwarmd wordt met een 4m┬▓ zonnecollector van Tisun.


Onze vloerverwarming zal worden gestuurd op basis van zonesturing, zodat we in combinatie met onze kachel oververhitting kunnen voorkomen in onze woonkamer.

9 reacties op “Verwarming Elco Thision Duo 17 Kw + Zonneboiler

 1. Marc zegt:

  Hopelijk heb je dan ook rekening gehouden met wat de gasprijzen binnen dit en 8 jaar zullen doen. Want hier houden de mensen absoluut te weinig rekening mee. 1 ding is zeker: Goedkoper gaan de gasprijzen niet worden!
  Als je weet dat de gasprijs de laatste 4 jaar verdubbeld is. Gas zal ook schaarser en schaarser worden met prijsstijgingen tot gevolg.

  • huis-bouwen zegt:

   Marc

   Hier heb ik ook de nodige aandacht besteed, maar niemand heeft een glazenbol.
   Om budgettaire redenen dien je soms een alternatief te kiezen. Wij hebben de keuze gemaakt om voor de gasketel van Elco te kiezen ipv de warmtepomp. Voor dit prijsverschil steken we nu 3V-glas en we nemen een zonneboiler in de plaats. Dit kwam zelfs nog voordeliger uit.

   Als de overheid nu eens op elektriciteit en gas 6% hebben ipv 21% BTW zoals nu het geval was, dan zouden meer mensen aan betaalbare energie geraken.

   De keuze voor gas is gemaakt, we hopen dat we hieraan goed gedaan hebben.

   Je opmerking is volledig terecht, dat je de gasprijs ook in aanmerking dient te nemen voor een berekening. Ik ben pro een warmtepomp, maar deze systemen zijn overgeprijsd momenteel. Ze worden teveel gesubsidieerd, waardoor de fabrikanten momenteel woekerprijzen kunnen vragen. ALs deze subsidie op termijn gaat wegvallen hoop ik dat de prijzen ook zullen dalen.

   Mvg Jurgen en Elllen

 2. Inge zegt:

  Ik treed jullie hierin bij. Waarom moet BTW op een basisgoed zo hoog zijn??? Iedereen heeft het nodig en toch zoveel belastingen heffen.
  Veel succes met jullie bouw.
  De keuze voor gas is evident, de keuze voor een warmtepomp is inderdaad een grote kost die een lange terugverdientijd heeft.

  Groetjes Inge

 3. Bjorn zegt:

  Heb je ook rekening gehouden met de installatie van de gasaansluiting en teller, die ook verre van kosteloos is? Geen kritiek, maar eerder een goedbedoelde tip.

 4. wentje zegt:

  Had je EPB verslaggever een warmteverlies berekening uitgevoerd? Wij zijn nu ook aan het rondkijken voor een gas condensentatie ketel en al de rest wat erbij hoort ­čÖé

 5. wentje zegt:

  Had je EPB verslaggever een warmteverlies berekening uitgevoerd? Wij zijn nu ook aan het rondkijken voor een gas condensatieketel en al de rest wat erbij hoort

  • huis-bouwen zegt:

   Beste Wentje

   Onze EPB-verslaggever heeft enkel een verliesberekening gedaan op basis van de EPB-software.
   Een gedetailleerde warmteverliesberekening hebben wij laten doen bij HBB in Beringen, waar wij onze verwarming ook hebben aangekocht.

   Mvg Jurgen en Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *