Banken laten klanten betalen voor crisis

Volgend artikel kwam deze ochtend in mijn vizier op Demorgen.be en andere nieuwssites:

De verschillende banken onderzoeken momenteel hoe ze hun marges kunnen optrekken. Er circuleren verschillende pistes, maar dat de consument de rekening gepresenteerd zal krijgen, is wel een feit.

“De zwakke winstmarges, de stijgende regelgevende kosten en de bankentaks zullen een stijging van de tarieven tot gevolg hebben”, oordeelt Michel Vermaerke, de topman van de federatie van de Belgische financiële sector, Febelfin. Bijgevolg bezinnen de banken zich over de vraag hoe ze hun marges kunnen optrekken. Zijn de pistes die op tafel liggen heel divers, de uitkomst is dat niet: bankieren wordt duurder en u zult dat voelen. 

Vooreerst in de lagere rentes. ING bijt de spits af en kondigde al aan dat ze vanaf vrijdag de getrouwheidspremie op haar spaarboekjes met een kwart procent verlaagt. Eerder deden de kleinere banken, als het Landbouwkrediet, Delta Lloyd en Centea, ook al een neerwaartse herziening. Bij de andere grootbanken, KBC, BNP Paribas Fortis en Dexia, zijn er voorlopig nog geen plannen om de rente te herzien. Maar de evolutie wordt op de voet gevolgd, heet het. “De opbrengsten op de deposito- en spaarrekeningen zullen minder snel de marktevoluties volgen”, concludeert Vermaerke.

Daaraan gekoppeld is het hypothecair krediet. Hilde Junius van BNP Paribas Fortis noemt de huidige rentevoeten voor woonkredieten “historisch laag”. Vermaerke bevestigt dat. Een aanpassing ligt bijgevolg in het vooruitzicht.

Andere pistes die onderzocht worden zijn kosten op het elektronisch betalingsverkeer. Volgens de Febelfin-topman behoort België op dat vlak, samen met Nederland, niet alleen tot de goedkoopste maar ook tot de meest geavanceerde landen in Europa. Daar zit dus nog een zekere marge op, en volgens Vermaerke zullen er “wellicht kosten aangerekend worden op dat elektronisch betalingsverkeer”.

En ook in het segment van ondernemerskrediet ziet de nabije toekomst er minder florissant uit. Krediet verschaffen aan ondernemingen wordt moeilijker en duurder. De Belgische economie draait voor zowat 80 procent op kmo’s en die hebben het vandaag niet onder de markt door de economische crisis. Als de banken ruis plaatsen op de kredietlijnen, dreigt een precaire situatie te ontstaan. Vermaerke zegt zich daar terdege van bewust te zijn. “Dat transformatieproces zal niet abrupt gebeuren. Daarom dat we dit debat op tijd en begeleid moeten voeren.”

Vermaerke merkt wel op dat er vandaag geen sprake is van een credit crunch. “De kredietvoorwaarden zijn niet verstrakt.” Het lijkt er dus sterk op dat de consument via allerlei omwegen nog een keertje de financiële crisis zal betalen. “Ik ken die kritiek”, zucht Vermaerke. “Net daarom hebben we het initiatief genomen om met alle partners overleg te plegen, en dit niet overhaast te doen.”(belga/sps)”

Bron:  http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/1359262/2011/12/07/Banken-laten-klanten-voor-crisis-betalen.dhtml

Enkele reacties van anderen op hln: http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1359253/2011/12/07/Banken-laten-klanten-voor-crisis-betalen.dhtml

Aangezien ik hier niet al te veel woorden aan wil vuil maken, hou ik het kort:

ZAKKENVULLERS, los uw problemen zelf op en stop de graaicultuur !

Dure leningen, dure banken, duurder PC-banking, minder personeel en meer stress aan het loket… De private Hendriken aan het stuur van de grote bankwereld willen hun ‘winstmarges’ behouden, arrogant als vanouds, aslof ze nooit mee verantwoordelijk waren voor de crisis. Geef ons opnieuw een publieke bancaire sector, versie 2.0!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *