E27-lampen vervangen door LED-verlichting

Het is een ziekte, een gezonde ziekte weliswaar. Ik wil het elektriciteitsverbruik in huis beperken tot het hoogst noodzakelijke.
De gewone gloeilamp is al een hele tijd geleden uit de meeste woningen verdwenen en werden vervangen door spaarlampen. Het energieverbruik daalde hierdoor bij velen sterk.
Het grote nadeel is dat een spaarlamp even de tijd nodig heeft om op te warmen alvorens hij zijn volledige lichtintensiteit kan afgeven.

Nu is de LED-verlichting al enkele jaren zijn opkomst aan het doen. Velen lieten LEDs links liggen wegens het onaangename licht en de nog redelijk hoge kostprijs.
Tegenwoordig is LED-verlichting reeds zo geëvolueerd dat de lichtkleur (Kelvin) sterk aanleunt bij de spaarlamp en gloeilamp.
LED-verlichting met een label “warm white” hebben meestal een waarde lager of gelijk aan 3200K.

Om de proef op de som te nemen heb ik een E27 LED-lamp gekocht met 48 SMD LEDs. Deze zou 3W verbruiken en zou 220-250Lumen aan licht geven. De Kelvin-waarde ligt tussen 3000-3200K, wat dus een aangename kleurtemperatuur is.
Aangezien deze lamp ‘merkloos’ is wil ik deze even testen om eventueel in de toekomst meerdere van deze aan te schaffen.
De resultaten zal ik binnenkort verwerken in deze blogpost.
E27 Ledlamp met 48 SMD LEDs 3W

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *