Energieverbruik in kaart brengen

Enkele weken geleden heb ik een artikel geschreven over hoe je financiën in kaart te brengen, nu is het dus de hoogste tijd om ook het energieverbruik in het oog te houden.

In eerste instantie ben ik begonnen met dagelijks de meterstanden te noteren om een eerste zicht te krijgen op het verbruik in onze woning. Ik ben nu overgeschakeld op wekelijks noteren. Voor elektriciteit zitten we rond een gemiddelde van 8,5 Kw/dag en voor gas sinds januari op een gemiddelde van 8,5 m³ gas per dag.

Download hier het Wekelijks verbruik Energie dat ik heb aangemaakt om het energieverbruik te noteren. Zo kan je ook je jaarlijks verbruik noteren om zicht te krijgen op een al dan niet bijbetaling bij de afrekening van gas en/of elektriciteit.  De eenheidsprijzen per kuub / kw kan je aanpassen. De tarieven die werden gebruikt zijn tarieven voor gas van Eneco (1 jaar variabel) en elektriciteit Nuon (Budget variabel 1 jaar). Bekijk de website van Vreg en doe de V-test om te bekijken welke aanbieder voordelig is voor jouw regio in combinatie met je verbruik. Voor ons waren dit Nuon en Eneco in Maaseik.


Opmerkingen bij deze cijfers:
– Het dagverbuik van onze woning is hoger dan het nachtverbruik, dit komt doordat er regelmatig gewerkt wordt van thuis, home-office zoals dit heet :-). Koken wordt gedaan op inductie en hierdoor ligt het energieverbruik hoger in dagtarief dan in nachttarief.
De 2 dagen weekend (nachttarief) wegen dus niet door op het totale wekelijkse nachttarief, maar het is nog steeds een besparing ten op zichte van een enkelvoudige teller, met uitsluitend dagtarief.

– Het gasverbruik van onze woning ligt voor januari hoog, aangezien we de vloerverwarming hebben opgestart in september, toen de temperaturen nog aangenaam waren. Doordat de ketel niet optimaal ingesteld was en handmatig werd bediend met opstoken, is het verbruik het eerste jaar in onze nieuwbouw dus niet representatief voor de volgende jaren (hoop ik althans).
Sinds week 7 van dit jaar werden de parameters geoptimaliseerd en de nodige klokprogramma’s correct ingesteld en de zonesturing werd beter ingesteld, waardoor de ketel de afgelopen weken geregeld uit stond, omdat er geen warmtevraag in de woning was.

Toen het -18 graden was verbruikten we veel gas, maar de woning werd aangenaam warm, dus onze ketel kan de warmtevraag voor onze woning aan (wat een geluk 🙂 ).

2 reacties op “Energieverbruik in kaart brengen

  1. Pingback: Tijd voor veranderen energieleverancier | Huis Bouwen – Online huis bouwblog

  2. Pingback: 716 euro gasverbruik – 1ste jaar | Huis Bouwen – Online huis bouwblog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *