Groene lening afsluiten? Wacht niet te lang

Denkt u er aan om een “Groene lening” af te sluiten? Wacht dan niet meer te lang !

Wie een groene lening wil afsluiten, twijfelt best niet meer te lang. Eind dit jaar loopt de hypothecaire gunstregeling immers af voor wie wil investeren in energiebesparende maatregelen. Tot dat kan je rekenen op een intrestkorting van 1,5 %.

Intrestkorting van 1,5 % valt weg

Wie leent voor een energiebesparende investering, krijgt een intrestkorting van 1,5 %. Als je bij een financiële instelling zou lenen aan 4,5 % is het na de korting dus nog 3 %. De federale overheid neemt de kosten voor haar rekening. Naast de intrestkorting van 1,5 % heeft de kredietnemer ook nog recht op een belastingvermindering van 40 % op de door hem betaalde intresten. De vermindering is van toepassing na aftrek van de al verleende intrestkorting. Door de belastingvermindering op de intresten van 40 % bedraagt je uiteindelijke intrestlast in dit voorbeeld nog maar 1,80 %.

De korting geldt voor leningen afgesloten tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011 voor bedragen tussen 1.250 en 15.000 euro. Wel is het zo dat de bedragen gelden per jaar en per inwoner. Man en vrouw kunnen dus elk 15.000 euro lenen.

Pleiten voor verlenging
“Alle banken pleiten voor een verlenging, maar het ziet er allesbehalve goed uit”, zegt Kim De Temmerman van BNP Paribas Fortis. “Er is al overleg geweest met Minister van Financiën Didier Reynders. Er is nog geen definitieve neen, maar er moet een beslissing zijn voor de budgetten van 2012. Wie gaat dat bespreken en de nodige beslissingen nemen? De regering van lopende zaken, of toch Elio Di Rupo en co? Ik vrees ervoor. Waar gaan ze het geld vandaan halen nu grote besparingen zich opdringen?”

Over welke investeringen gaat het?

* Vervanging of onderhoud van oude stookketels
* Installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie
* Plaatsing van zonnecelpanelen voor het omzetten van zonne-energie in elektrische energie
* Plaatsing van dubbele beglazing
* Isolatie van daken, muren en/of vloeren
* Plaatsing van een warmteregeling van een centrale verwarming door middel van thermostatische kranen of door een kamerthermostaat met tijdsinschakeling
* Een energie-audit van de woning

Bij welke banken kan je een groene lening aangaan?
BNP Paribas Fortis – Groene Lening
KBC Bank en verzekering – Groene Lening
Landbouwkrediet – Groene lening
Dexia Bank en verzekering – Groene Lening
Argenta – Groene lening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *