Kunstgras: de voor- en nadelen op een rijtje

kunstgrasKunstgras is populair. Het wordt met name op sportvelden gebruikt, maar ook het gebruik in tuinen is in opmars. Dat lijkt logisch; kunstgras vraagt om weinig onderhoud en het is tegenwoordig bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Ook voor de prijs hoef je het niet meer te laten; er zijn altijd aantrekkelijke aanbiedingen te vinden. Het gebruik van kunstgras heeft veel voordelen, terwijl de nadelen beperkt blijven. Wij zetten ze beiden voor je op een rijtje.

 

Voordelen van kunstgras

Het belangrijkste voordeel van kunstgras is dat het er altijd mooi uitziet. Het maakt niet uit of het zomer of winter is; je gazon ligt er altijd prachtig bij. Maaien is bovendien niet nodig. Dit bespaart met name in de zomermaanden erg veel tijd. Ook sproeien is niet meer nodig. Dat levert naast een tijdsbesparing ook een fikse waterbesparing op. Kunstgras kan op veel manieren gebruikt worden. Zo is het chloorbestendig en mag het dus zonder problemen rondom een zwembad of een jacuzzi geplaatst worden. Ook op plekken waar gewoon gras bijna geen kans krijgt, lukt het om een mooi gazon van kunstgras te leggen.

 

Ontspannen genieten van de tuin

Alle voordelen van kunstgras zijn in feite samen te vatten in één feit: kunstgras zorgt ervoor dat je weer ontspannen en onbezorgd kunt genieten van je tuin. Je hoeft je niet druk te maken om mossige plekken in het gazon of om actieve mollen. Ook bruine plekken behoren tot het verleden. Activiteiten als maaien, verticuteren, bemesten en onkruid weghalen zijn niet meer nodig. Het enige dat je moet doen, is het kunstgras (laten) leggen. Daarna hoef je alleen nog maar te genieten.

 

Nadelen van kunstgras

Het gebruik van kunstgras heeft een aantal nadelen, maar voor veel mensen vallen die in het niet bij de voordelen. De prijs wordt meestal als het meest belangrijke nadeel gezien. Kunstgras is duurder dan gewoon gras. Dit gaat echter alleen om de aanschafprijs. Wie over de lange termijn kijkt, is voordeliger uit met kunstgras. Wil je dus investeren in de toekomst van je tuin, dan kun je met een gerust hart kunstgras kopen. Daarnaast is kunstgras nog niet overal verkrijgbaar. Het kan even zoeken zijn naar een betrouwbare leverancier. Je hebt die leverancier echter waarschijnlijk maar één keer nodig, want als het gras eenmaal gelegd is, hoeft het nooit meer vervangen te worden.

 

Kwaliteit

Ben je overtuigd van de voordelen van kunstgras en wil je het wel eens proberen? Kies dan niet de eerste de beste leverancier, maar neem de tijd om kunstgras van goede kwaliteit te vinden. Dat gaat namelijk het langst mee. De kwaliteit van kunstgras wordt bepaald door het soort garen dat gebruikt is. Goede soorten kunstgras zijn getest door organisaties als TNO. Leveranciers daarvan kunnen altijd onderzoeksrapporten overleggen met testresultaten. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar is essentieel. Kunstgras van mindere kwaliteit laat namelijk vrij snel looppaden zien, waardoor het zijn natuurlijke uitstraling verliest, terwijl kunstgras van goede kwaliteit steeds weer terugveert en daardoor ook op de lange termijn precies op echt gras blijft lijken. Dat kan een iets hogere aanschafprijs betekenen, maar die verdien je binnen no time weer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *