Vlaamse nieuwbouwwoningen steeds beter geïsoleerd
Zo luidde de titel op de website van De Morgen. (onderaan het artikel een opsomming van onze isolatie en een kritische noot).
“De Vlaams nieuwbouwwoningen worden jaar na jaar beter geïsoleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Energie- agentschap (VEA), waarover De Morgen schrijft.
Gebruikte men bij de isolatie van gevels in 2004 gemiddeld 5,3 cm minerale wol dan was dat dit jaar al 8,6 cm, een toename met meer dan 62 procent. Bij andere isolatiemateriaal is de verbetering nog een pak groter en steeg de isolatiedikte op 6 jaar tijd van 4 cm naar 7,7 cm (+ 92,3 procent).
Ook de daken van nieuwe woningen zijn steeds beter geïsoleerd. In 2011 bedroeg de gemiddelde isolatie van een hellend dak 17,6 cm, in 2004 was dat nog maar 11,4 cm (+ 54,8 procent). Daarmee scoort Vlaanderen bovendien een stuk beter dan Wallonië.
Als het op het plaatsen van superisolerend glas aankomt tonen architecten en bouwheren in het hele land zich uitstekende leerlingen. Bij zo goed als alle nieuwe woningen wordt voor die energiezuinige beglazing geopteerd, in 2004 was dat nog niet bij de helft het geval.
Vlaanderen wil, zoals Europa vraagt, tegen 2021 alle nieuwe gebouwen energieneutraal maken. Volgende week keurt de bevoegde commissie in het Vlaams Parlement normaliter de nieuwe energienormen voor 2012 en 2014 goed. (belga/jv)
Eigenlijk blijkt dit een vrij nutteloos artikel te zijn, aangezien tegenwoordig iedere nieuwbouwwoning zich dient te houden aan de EPB-regelgeving. Het wordt de komende jaren er niet makkelijker op om een huis neer te zetten zonder warmtepomp of zonnepanelen, aangezien hierdoor je E-peil drastisch verlaagd wordt.
Onze woning heeft volgende isolatie:
– Gevels 8,2 cm PUR
– Plat dak 16,8 cm PUR
– Hellend dak 22 cm rotswol
De ramen van driedubbel glas (0,7 K) en verbeterde Reynaers profielen voor betere isolatie.
Voor de verwarming hebben we gekozen voor een condenseren gasketel van Elco met het grootste modulatiebereik inclusief zonneboiler.
Voor de ventilatie werd gekozen voor een ventilatiesysteem D…
Als we onze EPB-verslaggeving mogen geloven, dan halen wij net of net niet de E-60.
Wij hebben in ons bouwproces veel aandacht besteedt aan luchtdichtheid en isolatie, dus voor toekomstige bouwers gaat het er niet eenvoudiger op worden om binnen de normale budgetten te kunnen bouwen.
Zeer leuk stuk, deze site zou veel bekender moeten zijn.
Leuk artikel, het is inderdaad een zinloos artikel aangezien alles geregeld wordt dmv EPB-regelgeving.
Succes met jullie huis
Die zinloosheid valt mijns inziens nog wel mee. Natuurlijk voor nieuwbouw-woningen is dat zeker zo. Maar de bewoners van oudere huizen worden met name door publicaties over spouwmuurisolatie op de juiste gedachten gebracht. Milieuwinst is met name te halen uit het isoleren van bestaande bouw. Maar isolatie heeft nog veel meer voordelen.