Radiatoren – modellen

Radiatoren modellen uitgelegd

Hedendaags zijn er veel verschillende modellen radiatoren, ieder met z’n eigen eigenschappen en vormen. Paneelradiatoren hebben bijvoorbeeld een hoog vermogen, en designradiatoren hebben een mooie uitstraling. Het een en het ander over radiatoren ga ik u uitleggen in dit artikel.

Paneel radiatoren

Paneel radiatoren zijn kenmerkelijk stalen platen met ribbels ertussen. Deze stalen platen zijn zo ontworpen, dat ze een zo hoog mogelijke warmte afgifte kunnen geven, ook de ribbels zitten er niet voor niks, deze zogeheten convectieribbels zijn er om extra convectie vermogen te leveren.

Paneel radiatoren zijn ingedeeld in types. Er zijn 6 verschillende types radiatoren, waarbij het eerste getal de aantal panelen aangeeft, en het tweede getal de aantal convectieribbels. Een voorbeeld: type 11 staat voor enkelplaats met enkele convectie. Type 22 staat voor dubbelplaats en dubbele convectie, een type 33 (de grootste) is een drie-dubbelplaats met driedubbele convectie. Alle beschikbare types op een rijtje zijn: 10,11,20,21,22 en 33. Het grote voordeel van dit systeem is dat als je bijvoorbeeld een beperkte ruimte beschikbaar hebt voor een radiator, je toch door middel van een grotere type, toch het juiste wattage kan behalen. Op deze manier is er altijd plek voor een radiator.

Design radiatoren

Design radiatoren is een vak apart, er zijn namelijk zó veel verschillende smaken, dat er ook ontzettend veel verschillende modellen en soorten design radiatoren op de markt zijn. Kenmerkend voor design radiatoren is dat ze een laag vermogen leveren, maar dat geldt niet voor alle modellen. Aluminium design radiatoren leveren namelijk een relatief groot vermogen af dan stalen design radiatoren.

Tevens zijn design radiatoren  niet alleen optisch heel mooi (smaken verschillen natuurlijk maar er zal er vast wel één tussen zitten die u ook mooi vindt), ook hebben design radiatoren vaak een nuttige functie. Een paar design radiatoren zijn bijvoorbeeld voorzien van een spiegel, andere zijn één grote spiegel, ook zijn er voor sommige modellen handdoekringen en knopjes leverbaar, zodat ze een functie kunnen hebben in bijvoorbeeld de badkamer of de keuken.

Badkamer radiatoren

In de badkamer kunt u een paneel radiator of een design radiator ophangen, maar vaak zie je toch dat er wordt gekozen voor een badkamer handdoek radiator. Waarom? Omdat een handdoek radiator ideaal is in een badkamer. Ten eerste roesten ze niet gauw in uw vochtige badkamer, ten tweede zijn ze uiterst functioneel. Uw handdoeken worden namelijk droog na het douchen of badderen, maar ook voordat u afdroogt is de handdoek aangenaam warm, Uiteraard verwarmen ze bovendien ook nog is de badkamer zelf, een win-win situatie dus.

Deze bijdrage werd geleverd door Jasper Boot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *