Spaarlampen fors duurder !

Inderdaad, het leven is nog niet duur genoeg en de spaarlampen worden duurder. Net nu de gloeilamp van 60 watt definitief verdwijnt (volgens Europese regelgeving), gaat de Duitse lampenfabrikant Osram en het Nederlandse Philips de prijzen voor spaarlampen drastisch verhogen de komende maanden. Van brutaliteit en winstbejag gesproken !
Een snelle berekening, inclusief een prijsverhoging van dit voorjaar, zullen de spaarlampen volgens de Osram-woordvoerder Stefan Schmidt tot 25% duurder worden aan de kassa. Hij benadrukt wel dat het Europese verbod op de gloeilampen van 60 watt niet de reden is voor de prijsstijging, maar dat die gezocht moet worden bij de duurdere grondstoffen.

Of en hoe fors de prijsstijging doorgerekend zal worden aan de consument, hangt volgens Schmidt af van de handelaars. Uit ervaring weet iedere consument dat dit hoogstwaarschijnlijk een verhoging met zich meebrengt die evenhoog of zelfs hoger zal zijn.

Ook het Nederlandse elektronicabedrijf Philips verhoogt de prijs van spaarlampen, en benadrukt eveneens dat dit een gevolg is van gestegen grondstofprijzen.

Philips-topman Frans van Houten maakte midden juli bij de voorstelling van de kwartaalcijfers al duidelijk dat de prijzen wereldwijd de hoogte zouden ingaan door de fors gestegen grondstoffenprijzen.

Philips startte op 1 augustus met het informeren van zijn klanten, zegt Sarah Facxin van Philips in België. Het gaat om prijsverhogingen van maximaal 25 procent. Volgens Facxin blijven spaarlampen voordeliger dan de traditionele gloeilampen, omdat ze minder energie verbruiken en een langere levensduur hebben.

Gloeilamp
Eerder al verdwenen ook de gloeilamp van 100 en 75 watt uit de winkel. Vanaf 1 september 2012 is het de beurt aan de gloeilampen van 7 tot 40 watt. Tegen 2016 zullen ook de laagefficiënte halogeenlampen verdwijnen. Agoria, dat de Belgische verlichtingsproducenten vertegenwoordigt, toont zich woensdag tevreden “dat de Europese instanties rekening hebben gehouden met de technische mogelijkheden van de producenten en het verbod op gloeilampen gefaseerd invoeren”.

Spaarlampen kosten meer in de winkel, maar Agoria wijst erop dat die hogere prijs “zo terugverdiend wordt” door hun lagere energieverbruik en langere levensduur: moderne spaarlampen besparen tot 80 procent en kunnen tot vijftien keer langer meegaan dan de klassieke gloeilamp.

Een reactie op “Spaarlampen fors duurder !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *