Voordelen van energiezuinige woning

Woningen en appartementen dienen tegenwoordig energiezuinig te zijn. Door federale verplichtingen is het dus niet mogelijk een woning te plaatsen zonder isolatie.

Wat zijn de voordelen van een energiezuinig woning?

  • Jaarlijkse besparing door een lagere energiefactuur

Investeer eerst en vooral in energiezuinige woning, dit doe je door voldoende en correct isolatie aan te brengen. Deze werkzaamheden zijn vaak heel moeilijk achteraf uit te voeren en kosten bovendien in een later stadium meer geld. Deze investering heb je immers al snel terugverdiend door verlaagde jaarlijkse energiefactuur.

  • Een gezonde woning met meer comfort

Door in een woning voldoende verse lucht binnen te brengen en de vervuilde, vochtige lucht naar buiten af te voeren, schept u een gezonde binnenomgeving met meer comfort.
Wat echter wel belangrijk is, is wanneer u ventilatiesystemen gebruikt, u de reining van deze toestellen correct dient te doen. 

  • De woning is meer waard op de verkoop- en verhuurmarkt

Voor elke nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement én voor elke bestaande woning of appartement die/dat wordt verkocht of verhuurd, wordt een energieprestatiecertificaat uitgereikt. Dat certificaat laat toe om het energieverbruik (in standaardomstandigheden) te vergelijken met dat van andere woningen of appartementen.

  • Recht op een vermindering van de onroerende voorheffing

Energiezuinige nieuwbouwwoningen of appartementen komen in aanmerking voor een vermindering van de onroerende voorheffing. De korting bedraagt 20% van de jaarlijkse onroerende voorheffing voor woongebouwen met een E-peil van E60 of lager en 40% voor woongebouwen met een E-peil van E40 of lager.  De vermindering is geldig gedurende 10 jaar.

De vermindering wordt door de Vlaamse Belastingdienst automatisch toegekend op uw aanslagbiljet. U hoeft dus zelf niets te ondernemen.

Meer informatie over onroerende voorheffing

  • Beter voor het milieu

Door minder energie te verbruiken om een woning te verwarmen en te voorzien van sanitair warm water, vermindert u de hoeveelheid rookgassen die in de lucht worden geblazen.

Artikel Test-Aankoop 540, maart 2010: Energie besparing in de woning (pdf-bestand)

Een reactie op “Voordelen van energiezuinige woning

  1. Reinhard zegt:

    Tussen deze voordelen van een energiezuinige woning is geen speld te krijgen. Mijn broer heeft met duurzaamheid alsmede een waardeverhoging zijn huis laten verbouwen. Mij moest er zelfs een half jaar het huis voor uit. De bouwwerkzaamheden werden afgerond met de installatie van een warmtepomp en zonnepanelen. Hij is nu helemaal zelfvoorzienend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *