Zelfbouw zonnepaneel-project

Enkele jaren geleden, toen we op een appartement woonden, begon mijn passie reeds voor groene energie. Ik wou reeds zonnepanelen hebben, maar we hadden nog geen eigen huis. Dus besloot ik zelf een zonnepaneel te maken om op het zuidelijk gericht terras van het appartement te plaatsen.

Na heel wat opzoekwerk en handleidingen gelezen te hebben, heb ik mijn eerste zonnecellen besteld. Via Ebay kocht ik 36 zonnecellen van elk 4,51Watt. Deze kostten me inclusief verzenden €130,42.
Eens deze aangeschaft waren ging ik op zoek naar de rest van het materiaal.

Zo vond ik bij een landbouwer 2 serreglazen van 165x73x0,4cm voor €4/stuk.
serreglas
serreglas gekuist

 

Ander materiaal dat ik kocht was:
1x Flux Pen => €4,03 (Ebay)
100feet Tabbing wire + 10feet Bus wire => €16,77 (Ebay)
Bus Wire en Tabbing wire

300W Inverter (Grid tie inverter) => €67,37 (Ebay)
Grid Tie Power Inverter 300W

Over elke cel staat zo’n 0,55V. 36 cellen in serie zou dus 19,8V vormen. De Grid Tie power inverter werkt met een ingangsspanning van 14 tot 28VDC.

Na aankomst van de zonnecellen bleek er 1 stuk te zijn. Ze zijn heel dun en fragiel. Dan heb ik deze zonnecel gebruikt om mijn soldeertechniek op te testen zodat ik de andere niet zou beschadigen.
zonnecel kapot

Nadien overgegaan tot het solderen van de goede zonnecellen. Met de tabbing wire moeten de zonnecellen met elkaar verbonden worden. Deze tabbing wire loopt van de voorzijde van de ene cel naar de achterzijde van de volgende cel. Op deze manier worden alle zonnecellen in serie met elkaar verbonden.
Eerst heb ik alle voorzijden van de zonnecellen voorzien van tabbing wire. Pas nadat ze allemaal zijn gesoldeerd worden ze aan elkaar gesoldeerd.
Op onderstaande foto zie je links de voorkant van een zonnecel en rechts de achterkant.
zonnecel tabbing wire

Aangezien er tijdens het solderen nog enkelen beschadigd zijn geraakt heb ik nog een partij zonnecellen besteld zodat ik zeker 36 cellen kan verbinden.

Na een hele hoop zonnecellen gesoldeerd te hebben kon ik overgaan tot het schikken op de glasplaat.
stapel zonnecellen gesoldeerd
Het paneel zal bestaan uit 4 rijen van 9 cellen. Om deze goed te bevestigen heb ik eerst een raster getekend op de glasplaat. Op de kruisingen heb ik voegkruisjes geplakt die dienen om de zonnecellen op hun plaats te houden.
zonnecellen schikken

2 rijen geplaatst en gesoldeerd. Om de rijen met elkaar te verbinden gebruik ik de dikkere bus wire.
2rijen zonnecellen

Allemaal gesoldeerd:
volledig gesoldeerd

Rondom de cellen heb ik een isolatiestrip voorzien welke ervoor zal zorgen dat er geen lijm tussen de cellen kan lopen bij het bevestigen van de andere glasplaat.
isolatiestrip
isolatiestrip

Rondom de isolatiestrip heb ik TEC7 gespoten en nadien de andere glasplaat er bovenop gelegd. Enkele planken en gewichten zorgden ervoor dat deze goed bij elkaar gehouden werden.

De bus wire werd naar de buitenzijde van het paneel gevoerd door de silicoon welke ik als test rechtstreeks kon aansluiten aan de Grid Tie power inverter.
bus wire door silicoon

zonnepaneel

Randen afgewerkt met aluminium U-profiel en gekit met TEC7:
alu1 alu2

En buiten getest en het werkt! 🙂
zonnepaneel-test

Na plaatsing op het terras heb ik wat kunnen genieten van zelf-opgewekte energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *