Bouw week 5

Vorige week hadden we gemeld dat we problemen hadden met onze gevelsteen. Iemand van de steenfabriek is op de werf langs gekomen en zag ook dat de stenen niet conform waren. Als oplossing voor het probleem is uit de bus gekomen dat de hoeken van coating zullen worden voorzien door de werkmannen van de steenfabriek, zodat de gele randen niet meer zichtbaar zullen zijn. Hopelijk wordt onze gevel dan zoals we hem willen hebben.

Deze week is er veel arbeid verricht, zie onderstaande foto’s:

26 reacties op “Bouw week 5

 1. Bart & Elke zegt:

  Hey hey,

  We bouwen in As met dezelfde stenen, aangekocht in dezelfde periode. Ook bij ons zijn er aardig wat gele vlekken nog zichtbaar op de stenen.

  Komen ze nu achteraf de stenen bijwezrken met een extra laag? Ik begrijp je uitleg niet helemaal.

  Alvast bedankt,
  Bart

  • huis-bouwen zegt:

   Beste

   De fabrikant Desaegher komt bij ons de gevelstenen zelf bijcoaten, dit op nadrukkelijke vraag van ons en onze architect.
   Ik hoop op een deftig (eind)resultaat, aangezien deze gevelsteen niet goedkoop is.

   Ik stuur u zodadelijk een korte email over onze problemen en de geboden oplossing.

   Mvg Jurgen

 2. Tim zegt:

  Ziet er héél mooi uit. Wij zijn momenteel ook bezig met de keuze van de gevelsteen. Wapper Zilvergrijs, zilverwit staan ook op ons lijstje. Welk formaat van stenen hebben jullie gekozen? 210x100x50 of 235x90x40. Persoonlijk vinden wij de lange smalle stenen iets mooier aangezien ze het geheel wat strakker maken. Prijsverschil ligt echter rond de 10Euro/m² wat niet niks is…

  Donau 29 en 30 vinden we ook mooi, maar hiervan ligt de prijs nog een stuk hoger. Voordeel van deze is wel dat we hier waarschijnlijk geen probleem zullen hebben met die coating die wat afbrokkelt.

  Zou je mij ook een mailtje willen sturen met jullie problemen en de geboden oplossing? Indien we zouden gaan voor de Wapper zou ik willen proberen om op voorhand al de garantie te krijgen dat bijkomende coating, indien nodig, bij in de prijs zit.

  Mvg, Tim

 3. huis-bouwen zegt:

  Beste Tim

  Ik heb u zonet een email gestuurd met de hele info over ons probleem met de gevelsteen en de geboden oplossing.

  Wij hebben gekozen voor WF 210x100x50 Waalformaat. De grotere versie heb ik enkel bij een huis uit Antwerpen gezien, deze prijs ligt inderdaad een stuk hoger. Je moet afwegen als je deze extra prijs ervoor wil betalen.

  Mvg Jurgen

 4. Bart & Elke zegt:

  Jurgen en iedereen die er belang bij heeft:

  Wij bouwen dus ook met De Saegher Wapper Zilvergrijs van CRH Clay Solutions. Het is een mooie “echt” grijze steen met lichte nuances. Wij kozen voor het waalformaat.

  Onze stenen zagen er nogal donker uit wanneer ze net uit de verpakking kwamen en sommigen “plakten” aan elkaar.
  Dit ligt aan de coating die aangebracht werd.

  Een paar dagen drogen in de zon en onze stenen krijgen de mooie, lichte kleur die we voor ogen hadden. De Saegher is ook langs geweest op de werf en alle stenen waarvan de coating beschadigd is zullen worden bijgewerkt. Een medewerker zal ze één voor één bijwerken met een kwast.

  Die coating zorgt er niet alleen voor dat onze stenen supergrijs zijn, ze nemen ook veel minder vocht op en de coating is dus achteraf nog herstelbaar ook.

  We zijn blij met onze keuze voor De Saegher Wapper Zilvergrijs.
  Een prachtige lichtgrijze steen met veel karakter, vlot leverbaar (we hebben onze keuze (te) lang uitgesteld) en voor een betaalbare prijs via Creyns bouwmaterialen in Opglabbeek.

  Groetjes van Bart en Elke
  @Jurgen; dankzij jouw blog vonden ook wij een passende oplossing. Thnx

 5. Willems Tim zegt:

  Beste,

  Wij staan ook op het punt om de gevensteen wapper zilvergrijs te nemen voor onze woning.

  Nu is mijn vraag, bent u tevreden, met deze gevelsteen?, zou je de steen nog eens nemen, of toch maar een andere?

  Wij vinden het een prachtige steen,maar de coating schrikt ons een beetje af zodat we nog altijd twijfelen.
  Het laatste wat we willen, is dat binnen 10 jaar de kleur niet meer zo is, zoals ze moet zijn.

  We horen het graag van je, en hopenlijk gaan onze twijfels dan weg.

 6. Vicky Cauwels zegt:

  Beste Jurgen,

  Proficiat met jullie site! Ik heb eigenlijk wat dezelfde vragen als Tim in november.

  We zijn erg overtuigd van het uitzicht maar hebben wat schrik voor de coating op lange termijn. Jullie hebben niet bij De Saegher zelf besteld en toch zijn ze langs gekomen om de coating bij te werken waar nodig? Zonder dat dit vooraf bepaald was? Wat was de prijs voor jullie formaat?

  Merci alvast!

  Vicky

  • huis-bouwen zegt:

   Hallo Vicky

   Wij hebben voor onze stenen volgend formaat gekozen: WF50 (210X100X50) het waalformaat.
   Deze kosten bij Creyns in Opglabbeek 408 € / duizend stuks excl BTW.
   Formaat M50 (190X90X50) Module 50 genoemd, kosten 383 euro / duizend stuks excl BTW.

   Van de WF50 hadden we een mindere kostprijs voor onze bouw van 400 euro excl BTW. Je hebt minder stuks nodig per m².
   Wij hebben 280m² gevelsteen.

   Wij hebben dus niet bij De Saegher besteld, omdat deze prijs veel hoger lag dan we konden krijgen bij Creyns.
   Onze gevelstenen zagen er de eerste 2 gemetselde rijen zeer slecht uit, heel veel gele strepen en dit kon niet door de beugel.
   Na herhaaldelijk aandringen is er eerst iemand komen kijken van Desaegher en na veel vijven en zessen 🙂 zijn we overeengekomen dat de stenen bijgewerkt werden met coating door iemand van de steenfabriek.
   Dit heeft een werknemer gedaan en de stenen zien er stukken beter uit en we hebben het gewenste resultaat gekregen.

   Hier en daar zijn er nog gele vlekjes te zien, maar dan moet je goed kijken. Het huis is momenteel nog niet gevoegd, maar als het huis gevoegd is, dan zijn kleine plekjes niet meer zichtbaar, dit gaat dan op in de grijze massa.

   Ik zal binnenkort ook nog een update met closeups van de gevelsteen plaatsen. Indien je een referentielijst nodig hebt van Antwerpen en enkele huizen in Limburg, dan kan ik je deze doorsturen, er zijn huizen die al 7-8 jaar staan met deze gevelsteen, zonder problemen met de kleur of coating.

   Mvg Jurgen en Ellen

 7. Vicky Cauwels zegt:

  Merci voor het snelle antwoord!

  Ik kijk uit naar de foto’s. Wat is de ral kleur van jullie ramen? Heb je al een idee van de kleur van de voeg of staat dit pas later op het programma?

  Groeten,

  Vicky

 8. Vicky Cauwels zegt:

  Beste Tim,

  Ik vroeg me af of je bij De Saegher een garantie vooraf hebt kunnen krijgen rond het bijwerken van de coating zoals je van plan was om te vragen of zijn jullie voor een andere keuze gegaan?

  Vicky

 9. Vicky zegt:

  Hallo,

  Ik mailde naar de Saegher om te vragen hoe zij naar het probleem met caoting kijken en welke garanties ze ons vooraf kunnen geven. Dit was hun antwoord: “De coating van de gevelsteen type Wapper zilvergrijs is aan 1 zijde volledig aangebracht.De achterkanten van de steen zijn niet volledig gecoat. Wanneer men deze naar voor verwerkt krijgt men de kleur van de steen te zien. Om dit bij te werken word er dan een potje met de coating naar de werf gebracht. Het bijwerken van de gevelstenen gebeurt niet door ons maar door de aannemer of opdrachtgever. Soms ook door de voeger. Kleine beschadigingen aan de randen van de stenen zijn eigen aan het produkt. Er is altijd minsten 1 kop en 1 strek voorzien van coating.”

  Klopt deze info volgens jullie ervaringen?

  Vicky

  • huis-bouwen zegt:

   Hallo Vicky

   Hetgeen ze zeggen klopt, de stenen zijn geel, maar overgoten met een coating.
   Deze coating zit volledig op de voorkant en gedeeltelijk op de achterkant. Wanneer de metser de stenen plaatst, dan dient hij er op te letten dat hij geen steen plaatst met de gele kant naar voor,m aar dit is zeer goed zichtbaar.

   Bij onze stenen was het probleem, dat de randen van de stenen geel waren, en dan spreken we niet over kleine vlekjes, maar echte strepen van 0.5 cm over de gehele lengte. Wij hadden de pech dat dit bij ons zeer goed zichtbaar was. Daarom dat Desaegher iemand had gestuurd om bij te coaten. Het was niet normaal dat er zo veel gele strepen stonden op de stenen, vandaar de ingreep van desaegher.

   Als je hier en daar een geel plekje hebt, dan kan je dit zelf bijwerken, maar dit was voor onze gevel 280m² geen oplossing voor ons, vandaar dat Desaegher had bijgewerkt. Wij hebben ook nog een potje gekregen met coating om zelf bij te werken, indien nodig.

   De info van Desaegher over de Wapper Zilvergrijs klopt dus volledig met de werkelijkheid.

   Mvg Jurgen en Ellen

 10. Yves & Sylvie zegt:

  Hoi Jurgen & Elien,

  Knappe blog!
  Ik was beetje aan het surfen op jullie blog, en zag toevallig dat jullie ook voor de wapper hadden gekozen (eveneens dezelfde steenafmeting).
  Indien mogelijk, kunnen jullie me die mail ook eens bezorgen aangaande de problemen met de coating. Wij starten pas volgende maand (juni’12)
  Kan misschien altijd interessant zijn, mochten we ook dergelijke problemen hebben.. ‘crossed fingers’

  Alvast een dikke merci!

  Grt
  Yves & Sylvie

 11. Sofie zegt:

  Beste,

  ik heb een beetje dezelfde vragen als hierboven:

  Welke problemen hebben jullie precies gehad met de gevelsteen? Wat was de oplossing hiervoor? Hebben jullie daar extra voor moeten betalen? Zouden jullie de steen opnieuw kiezen met alles wat u nu weet?

  Heeft u enkele referentieadressen in de buurt van turnhout (antwerpen) of aarschot (vlaams-brabant)?

  Alvast bedankt!

  groetjes,

  Sofie

 12. Han zegt:

  Beste,

  Wij zijn ook aan het overwegen de Wapper zilvergrijs te kiezen voor onze gevelsteen.
  Deze zou gecombineerd worden met hier en daar wat hout en zwarte ramen in structuurlak.

  Nu hebben wij zoals de meeste mensen ook wat vragen bij de coating. Is deze na een X aantal jaar nog steeds even grijs en zouden jullie de steen opnieuw kiezen?

  Is het mogelijk enkele referenties door te krijgen? (wij wonen rond Leuven, Vlaams-Brabant)

  De andere grijze stenen die we overwegen zijn:
  – Heylen Trading parelgrijs (gesmoord)
  – Heylen trading gedompeld donker
  – Pollux floren
  – Luna Gesmoord.

  Avast bedankt!

  Groetjes
  Han.

 13. Geoffrey Verhoeven zegt:

  Hallo,
  Hier ook twijfel, zelfs nog anno 2017…
  De wapper of de agaatgrijs van Wienerberger. Ik heb echt mijn twijfels over de coating van de wapper. Een mens moet al over zoveel wakker liggen, laat het dan niet ook nog eens over het bij-lakken van een gevelsteen zijn…
  Nu ik snap hun principe, ze leggen er een cementlaag over. Die cement is donker als hij nat is, heel licht, heel mooi als hij droog is. Maar cement wordt hard en kan afbrokkelen bij aanraking zeker omdat de zandsteen zachter is dan de coating die er rond zit. Nu ik vind het HF formaat ook mooier dan het WF maar wil je daarvoor het risico lopen op “gedeelde miserie”? Daarom mijn twijfel…

 14. Jill zegt:

  Beste,

  Ik heb een huis op het oog welk ook deze gevelsteen heeft.
  Echter is de gevelsteen volledig aan het afbrokkelen.
  Heeft iemand een idee wat hier aan gedaan kan worden?
  Ik wil immers zeker zijn dat dit opgelost kan worden vooraleer ik koop.

  Alvast bedankt!

  Mvg,

  Jill

 15. Wim Kelchtermans zegt:

  Beste Jurgen,

  We overwegen om de wapper silver van Vandersanden te gebruiken als gevelsteen voor onze nieuwe woning. Ben je nog steeds tevreden van de kwaliteit van de steen na enkele jaren nu, of raad je ons een andere steen aan d.m.v de problemen die je gehad hebt en misschien nog hebt.
  Alvast bedankt!

  Groeten,

  Wim

  • huis-bouwen zegt:

   Beste Wim

   wij zijn nog steeds tevreden over de gevelsteen.
   Ik raad je aan een referentielijst te vragen bij Desaegher en te gaan kijken naar huizen die al langer gebouwd zijn.
   Het betreft hier de steen van Desaegher, niet Vandersanden, dit is een andere gevelsteen 😉

   Mvg Jurgen en Ellen

   • Wim Kelchtermans zegt:

    Beste Jurgen en Ellen,

    Bedankt voor de info. Heb de indruk dat Desaegher in 2016 is overgenomen door Vandersanden als ik op internet zoek. Dus zal ik de nodige info bij Vandersanden opvragen 🙂

    Groeten,

    Wim

 16. Aras zegt:

  Zijn jullie nog tevreden over Wapper Silver. Ik maak mij zorgen over afbrokkelende coating en gele vlekken na X aantal jaren. Kan je mij info opsturen via mijn email?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *