Gewoonweg zielig – ik ben woest !!! (BTW,… happy birthday)

“Wat we in Vlaanderen doen, doen we beter”
Laat ons maar eens beginnen met deze slogan als hoofdtitel te gebruiken van dit blogbericht.
Ik hoor het Muyters nog steeds zeggen…

Vandaag 12/03/2012 (nota bene mijn verjaardag ! ) ben ik wijzer geworden over de nieuwe subsidies voor zonneboilers. Begin deze maand stond mooi in koeienletters in iedere krant “premie zonneboiler nu 550 euro/m²“. Ik werd dolenthousiast bij het lezen van deze titel. Erg argwanend als ik was heb ik de hele tekst 2 maal gelezen en gezocht naar 4 welbepaalde woorden “enkel voor bestaande woningen”. We zijn zelfs naar Batibouw geweest afgelopen week (dus alweer geld weggegooid als je het mij vraagt)…

Na 2 maal te tekst gelezen te hebben in de krant, was er nergens sprake van een premie die enkel zou dienen voor de zogenaamde renovatiewoningen (woningen vanaf 5 jaar wel te verstaan. U weet wel, een woning van 5 jaar die al zo verouderd/verkrot is, dat ze al gemoderniseerd dient te worden met nieuwe snufjes en 25 cm isolatie, want 5 jaar geleden bestond isolatie blijkbaar nog niet brbrbrbrb).

Nuja, vandaag 12/03 lees ik op de site van EnergieSparen (ze zijn de klikbare hyperlink gewoon niet waard) dat onze zogeheten ‘Vlaamse Regering’ weeral eens niet slimmer is geweest dan het IQ van een walnoot, ze hebben beslist de zo verouderde huizen van 5 jaar enkel te laten genieten van deze gunstmaatregel van 550 euro subsidie per m². Volgens mij dien je in het parlement niet slimmer te zijn dan een eencellig organisme dat enkel die cel gebruikt om te ademen,… want als het “ergens bij nadenkt”, dan vergeet het te ademen en… (vul zelf maar in).

Volgens mij is dit het meest frustrerende bericht dat ik tot op heden geplaatst heb op deze blog.

Volgende vraag blijf ik me tot op heden nog steeds stellen, aangezien wij 0,0 euro subsidie zullen ontvangen voor ons hele bouwavontuur (en dit is echt niet gelogen !):
Wat doe je als nieuwbouwer fout?

Iemand die hier een zinnig antwoord op heeft, gelieve een reactie te plaatsen. Aan de eencellige organismen in Brussel… jullie reacties zijn ook welkom, vergeet tussendoor wel niet te ademen 🙂

Artikel HLN:
Het artikel op HLN waar er dus nergens sprake is van deze geweldige regeling voor “oude” huizen.

Het Gemiddelde IQ van de Vlaamse regering
Het Gemiddelde IQ van de Vlaamse regering

Ja ik zeg, “gemiddeld”. Zoals met zoveel zit er waarschijnlijk 1 persoon in met een groter IQ,… en de rest is dus het eencellig organisme.

UPDATE: reactie ontvangen van VEA (het Vlaams EnergieAgentschap)

Geachte,

Als antwoord op uw bericht geven wij graag het volgende mee:

Voor nieuwbouw wordt vooral gefocust via wettelijke eisen op energiezuinige woongebouwen. Het is niet de bedoeling om puur wettelijke verplichtingen te subsidiëren.
De filosofie daar is om een premie te geven indien het E-peil daar minstens 20 E-peil punten lager is dan het wettelijke maximum (premie netbheerder vanaf E50 voor bouwaanvragen vanaf 2012 -premie van minstens 1400 euro) -hoe lager E-peil, hoe hoger de premie. Daarnaast is er ook de korting onroerende voorheffing vanaf E60 (10 jaar lang zo’n 20 % korting op onroerende voorheffing voor EPB-aangiftes in 2012). Door een zonneboiler te plaatsen zal bovendien het E-peil een stuk dalen. 1 op 3 woningen met bouwaanvraag in 2010 heeft nu al een E-peil lager dan E60.
In een nieuwbouw zal een zonneboiler wellicht niet de meest kostenoptimale maatregel zijn. Meer aandacht voor isolatie, aandacht voor luchtdichtheid, compactheid van de woning, beperken van koellast dragen ifv de kostprijs meer bij tot het E-peil.

Anderzijds is de verwachting dat vanaf 2014 er bijkomende EPB-eisen zullen komen met een verplicht aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouwwoningen (om tegen 2021 bijna energieneutrale woningen verplicht te maken).

Voor bestaande woningen zijn er momenteel geen verplichtingen en wordt er via een subsidiebeleid gestreefd naar energiezuiniger woongebouwen, oa voor zonneboilers.

Met vriendelijke groeten,

Vlaams Energieagentschap
Koning Albert II-laan 20 bus 17
1000 Brussel

Indien er installateurs zich van hun beste kant willen laten zien en een megavoordelige offerte willen toesturen, dan mag dit steeds naar: contact@huis-bouwen.eu

U krijgt er zelfs gratis een hoop publiciteit bij op een blog die dagelijks door meer dan 300 unieke bezoekers wordt bezocht 🙂

Wat we willen plaatsen: 4m² panelen op het plat dak. Boiler met 2 spiralen van 200 liter is reeds aanwezig en is aangesloten op onze ketel Elco Thision 17 Kw duo. Voorziening is plat dak is aanwezig, zodat aansluiting een fluitje van een cent zal zijn.

15 reacties op “Gewoonweg zielig – ik ben woest !!! (BTW,… happy birthday)

 1. Pascale zegt:

  Eerst en vooral gelukkige verjaardag.
  Ook ik heb hetzelfde meegemaakt, maar dit weekend kwam ik er al achter.
  Zeer frustrerend en zo toont de regering nog maar eens hun onbekwaamheid.
  Het heeft geen zin om boos te zijn of gefrustreerd, er iets weer eens iets beslist voor woning vanaf 5 jaar, maar de logica ontglipt ook mij, wat heeft het voor zin.

  Volgens mij had je beter een oudere woning gekocht en verbouwd of geïsoleerd, er zijn mensen die daken hebben geïsoleerd en die meer geld ontvangen hebben aan subsidies dan dat hun de werken hebben gekost. Dit is natuurlijk een mokerslag voor mensen die een nieuwbouwwoning zetten en van niets of bijna niets kunnen genieten van al deze subsidies.

  Als nieuwbouwer wordt je bijna gestraft om te bouwen, want 1 de bouwgrondprijzen zijn peperduur, 2 ze leggen je allerhande beperkingen op, is het niet kwa bouwstijl, dan is het wel één of andere ander verplichting,…

  Ik hoop, dat ze snel inzien dat de verhoging van de premie van de zonneboiler eigenlijk pure willekeur is van het subsidieren van deze sector, erger nog, ik vind het pure discriminatie voor mensen die een woning net gebouwd hebben.

  Je vergelijking met het brein van Homer Simpson is wel leuk gevonden, je hoeft niet slim te zijn om minister te worden, het wordt tijd voor een echte verandering op politiek vlak en daarmee wil ik zeggen, een partij of meerdere partijen die nog nooit in het parlement gezeteld hebben, iets nieuws en verfrissend. Maar als iedereen blijft stemmen op degenen die ze nu stemmen, zal het nooit veranderen. Zelfs niet NVA, want de uitspraak van Vlaanderen hierboven komt uit de mond van een NVA’er en zoals je zelf schrijft, het is niet beter, in tegendeel het wordt erger.

  Hou de moed er in, hopelijk kan je er binnenkort eens goed mee lachen.

  Vriendelijke groet Pascale uit Beernem

 2. Fons zegt:

  Amai kritisch vandaag 🙂
  Iedereen heeft tegenslagen, succes met de afwerking, ik heb gezien dat je nog wat werk hebt in een van je vorige berichten.

  Fonske

 3. Anneleen zegt:

  Ze moeten gewoon de subsidies afschaffen en de prijzen betaalbaar houden ! Dat ze daar maar eens in in grijpen.

  Maar als ze dat doen, dan komt Europa weer om de hoek kijken en zeggen ze dat het vrijehandelsprincipe geraakt wordt.

 4. Ken zegt:

  Ik begrijp en lees je frustratie! Heb deze ook gehad en nog regelmatig terug!

  Bouwen = boetedoen en afdokken.

  Geen enkele premie krijg je want je bent in het voordeel naar de toekomst toe. Wie een krot koopt krijgt vele premies en 6% btw en bekomt uiteindelijk nog geen perfect energiezuinige woning tov een volledige goede nieuwbouw. Sommige steken geen hand uit en maken nog winst terwijl vele bouwers keihard werken om het af te kunnen betalen en volle pot mogen betalen.

  Welkom in België! In Brussel hebben ze geld nodig en de verkeerde mensen mogen dit betalen en ja knikken. Niets heb je te zeggen enkel betalen, betalen en betalen.

  Geef de raad u niet verder te frustreren want wat gaan ze binnenkort nog allemaal uitvinden. We zien wel wat er komt en hou de moed erin!

  Groetjes een collega bouwer (lees betaler van de crisis)

 5. huis-bouwen zegt:

  Reactie van VEA (Vlaams Energie Agentschap heb ik ook al quote onderaan het artikel geplaatst.

  Vrije vertaling, als nieuwbouwer moet je maar maken dat je voldoet aan de nieuwe eisen, zonder of met een kleine tegemoetkoming van om en bij de 1000 euro. Heb je een bestaande woning, dan subsidiëren ze dit. 🙂

 6. Ward zegt:

  Ja, zo werkt het inderdaad. Wij zitten dus ook te zwoegen om onder de E60 te zitten om toch maar iets te kunnen ontvangen. Enerzijds snap ik wel dat ze willen dat de oudere woningen energiezuiniger enz worden, maar dan zomaar verwachten dat degene die een nieuwbouw neerzetten alles zelf moeten ophoesten lijkt me ook niet helemaal correct. Natuurlijk hoop ik dat al onze investeringen een positieve invloed hebben op de energiefacturen, maar dat is nog afwachten.

 7. Ken zegt:

  Wij trachten ook onder die E60 te geraken maar de isolatie die je dan steekt (10cm recticel in de muur, 20cm Knauf in het dak en 12cm Recticel in de vloer) voel je aardig in je portefeuille. Enkel dit zal nog niet voldoende zijn om vlot onder de E60 te geraken dus een ventilatiesysteem D installeren enz. Dan ontvang je wat premie als je geluk hebt.

  Anderen met een oud huis krijgen premies als ze ook maar een beetje isoleren of dubbele beglazing zetten maar een E60 of E80 halen ze nooit tenzij je zo renoveert dat je bijna een nieuwbouw hebt.

  Fair lijkt me dat verre van want wij mogen ook nog eens de 21% btw betalen, nogmaals gekl…!

  Zoals ik al zei: bouwen = boeten voor anderen

 8. Pingback: Zonneboiler/Zonnecollector geplaatst ! | Huis Bouwen – Online huis bouwblog

 9. Johan zegt:

  Blijkbaar moet je nu ook al je eigen energie gaan opwerkken van de overheid als je een nieuwbouw neerzet. Wederom een verplichting van onze overheid !!!!

 10. Pingback: Particulieren beboet voor zonnepanelen ! | Huis Bouwen – Online huis bouwblog

 11. Gert zegt:

  Och, ik ken het. “Ja meneer, als ik van u was zou ik een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen nemen. Goed voor je EPB.”
  “Ja tuurlijk, hier ineens cash betaald, dan is dat in één keer geregeld.”
  Premies? “Oei, nieuwbouw, dat is jammer”.
  Als ik die EPB wil volgen, dan moet ik mij gaan prostitueren denk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *