Lening: Gekozen voor BNP Paribas Fortis

Eerder vorige maand troefde KBC Fortis af voor onze lening. Zoals steeds bij bankshoppen dien je nog eens rondje te maken op de kermis en we hebben Fortis dan ook de kans gegeven om met een tegenvoorstel te komen. Aangezien KBC zeer laag zat met hun rente (het echte bodemtarief) heeft het 3 werkdagen geduurd vooraleer we goed nieuws kregen van Fortis.

De rentevoeten waren hetzelfde als bij KBC, enkel het tarief van de groene lening lag iets hoger, dit maakte een afbetalingsverschil van 0,70 € per maand, niet echt doorslaggevend om een keuze te nemen.

Na wikken en wegen hebben we toch besloten om te kiezen voor Fortis. Enkele elementen die onze keuze hebben beïnvloed:
– Bij KBC diende er reserveringsprovisie betaald te worden na 6 maanden (een soort van kost op het niet-opgenomen kapitaal). Aangezien we niet zeker zijn wanneer wij starten met bouwen, zou deze kost kunnen oplopen). Bij Fortis diende enkel de groene lening opgenomen te worden binnen 12 maanden, het gewone krediet mag kostenloos blijven staan tot maximaal 3 jaar.
– SSV was enkele honderden euro’s goedkoper bij Fortis dan bij KBC.
– Brandverzekeringen bij Fortis en KBC kostten nagenoeg evenveel. Hier zat slechts een verschil van 4 euro op in het voordeel van KBC.
– De zichtrekeningen zijn bij KBC wel beduidend goedkoper op jaarbasis.

Deze voormiddag hebben we beide banken opgebeld en onze keuze toegelicht. Bij KBC vond men het jammer dat we voor Fortis hadden gekozen, maar aangezien we alle bijkomende kosten hebben vergeleken en zeer goed hebben nagedacht over onze keuze kon onze contactpersoon bij KBC niet anders dan ons veel succes te wensen met ons verdere bouwavontuur. Het contact met de KBC-bank verliep de eerste kennismaking stroef, maar bij het tweede contact heerste er een aangenaam onderhandelingsklimaat.
Bij Fortis was men blij dat we voor Fortis hebben gekozen, ook hier hebben we onze keuze toegelicht.
De rentetarieven liggen vanaf nu vast, over 2 weken gaan we de lening tekenen. Mochten de rentevoeten nog zakken in deze periode, dan zakken onze rentevoeten mee, stijgt de rentevoet, dan behouden we onze tarieven.

3 reacties op “Lening: Gekozen voor BNP Paribas Fortis

  1. Frank zegt:

    Dit is een goedgemotiveerde keuze om voor een iets duurdere bank te kiezen. Het speelt ook een rol hoe makkelijk de communicatie met je bank verloopt. Wij zitten bij ING en ze hebben daar zelden tijd om een afspraak te maken… Succes met de bouw.
    Frank

  2. Benny zegt:

    Bij de grootbanken kan je beter wegblijven. Bij onderhandeling kwam ik bij deze banken overal op hetzelfde resultaat terecht. Dat kan niet in een vrije markt. Uiteindelijk heb ik een lening genomen aan ” fund +1% ” bij een kleine bank. Er was voor mijn situatie zelfs geen hypotheek op de woning nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *