Warmtepomp of HR-Top gasketel?

Pfff….  we weten het niet meer.  Gaan we kiezen voor een condenserende gasketel, of gaan we naar de toekomst kijken en resoluut gaan voor een warmtepomp? En als dit nog niet moeilijk genoeg is, komt er nog een extra keuze bij, een geothermische warmtepomp of een gewone warmtepomp lucht-water? Enkel bij de geothermische warmtepompen krijg je subsidies, maar dit systeem is gemakkelijk weer 5000 euro duurder, terwijl bij een lucht-water warmtepomp je zelfs bij vriestemperaturen een hoge COP haalt. Zo een geothermische warmtepomp, blijft dit wel een goed rendement geven op termijn? Het is allemaal niet gemakkelijk om hierin een goede keuze te kunnen maken. 

– Verdient zo een warmtepompsysteem zich wel terug op termijn? Zoja, is dat dan 10 of 20 jaar? Is de investering het wel waard om in het begin van je bouwproces, terwijl het einde nog lang niet in zicht is, al zo een grote beslissing te nemen die een grote invloef heeft op je budgettering?
– Krijgen we ons huis wel warm met al deze lage temperaturen en zijn de rendementen wel zo hoog als ze in de verkoopspraatjes en in de folders worden weergegeven?

Wij hebben bij Smolders (St-Truiden) en bi j Lambrechts (Hasselt) al een offerte mogen ontvangen voor warmtepompen en voor HR-Top-gasketels en de keuze wordt iedere week moeilijker, zeker nu we de plaatselijke chauffagisten hebben gecontacteerd om ook een offerte op te maken voor onze verwarming.

Momenteel zijn wij in spanning aan het wachten op de offerte van HBB (Beringen) voor onze geothermische warmtepomp. Onze eerste offerte hebben we hier wel al van ontvangen, dit was een verwarming met vloerverwarming in combinatie met DBE-convectoren.

We zullen hier in de loop van komende weken nog zeker op terug komen, aangezien we voor eind dit jaar een beslissing willen nemen inzake onze verwarming. Dit is zeker nodig met de komende prijsstijgingen voor 2011 en het feit dat we binnenkort gaan beginnen met de dakwerken.

Sinds vandaag hebben we ook volgende website ontdekt waarbij je dagelijks het energieverbruik van enkele woningen kan volgen: http://www.liveheatpump.be/t/nl/p/home

Meer info over verwarmingsketel op verwarmingsketel.

17 reacties op “Warmtepomp of HR-Top gasketel?

  1. Wim Bervoets zegt:

    Ik ben benieuwd wat uw uiteindelijke keuze zal zijn. Als je verwarming hebt op lage temperatuur (vloerverwarming), is het dan niet mogelijk om later een warmtepomp te steken? Of zijn de kosten dan nog veel hoger?

    Groetjes,
    Wim

    PS: Wij zitten op dit moment in voorontwerp-fase.

  2. huis-bouwen zegt:

    Wim,

    het is zeker een goede keuze om alvast te kiezen voor lage temperatuurverwarming. Als een eerste keuze voor gas is en hierna voor een warmtepomp DENK ik dat dit een dubbele kost zal zijn. Wij hopen komende week een beslissing te kunnen nemen. Veel zal afhangen van de offerte van HBB.

    De eerste beslissingen die je zeker moet nemen zijn:
    1) Compact bouwen
    2) Voldoende spouwisolatie (is de beste keuze)
    3) Voldoende zonnewinsten proberen te krijgen

    Hierna komt pas de keuze van verwarmingsvorm 🙂

    Groeten Ellen en Jurgen

  3. Wim Bervoets zegt:

    Dag Ellen en Jurgen,

    Wij hebben redelijk wat ramen aan de zuid-oost kant achteraan. Muurdikte van de buitenmuren hebben we 40cm nu zodat we goed kunnen isoleren (onze bedoeling is een lage energiewoning zonder te overdrijven in extra kosten). Dus vloer, muren & dakisolatie (plat dak).

    Vloerverwarming beneden (en misschien ook boven?) zouden we ook zeker willen nemen omdat die op lage temperatuur werkt. (en zo’n warmtepomp kan ook alleen lage temperatuur aanleveren heb ik gelezen).
    We zouden dan voor het warm-water een zonneboiler installeren en een gascondensatieketel. Wat mij nog duidelijk moet worden is of we genoeg gaan hebben met vloerverwarming…

    Bouwen jullie winddicht? (heb de indruk dat dit nog niet echt standaard wordt gedaan).

    Groetjes,
    Wim

    • huis-bouwen zegt:

      Hallo Wim

      De muurdikte is al een een goed vertrekpunt. Wij hebben gekozen voor 35cm en nu, achteraf gezien, hadden we dit moeten optrekken naar 38 of zelfs 40 cm, omwille van de isolatiedikte. Wij hebben gekozen voor 82mm PIR, dit is een goede standaard voor dit moment en het geeft ons een goed geïsoleerde woning.
      Voor het plat dak hebben we gekozen voor 16cm PUR en het hellend dak zal 22 cm glaswol worden.

      Vloerverwarming beneden (muv berging en garage) en bovenverdieping zal alsvolgt worden verwarmd: overloop en badkamer met vloerverwarming en slaapkamers 2 en 3 + de badkamer zal verwarmd worden met DBE-convectoren.

      Wat betreft de lage temperatuur van een warmtepomp. De vloerverwarming en DEB-convectoren hebben maar een temperatuur nodig van 35 graden. Je kan een warmtepomp ook gebruiken voor het sanitair warm water op te warmen tot 60 graden. Wij hebben een offerte ontvangen van een lucht-water warmtepomp die bij -20 graden nog 60 graden warm water kan leveren. Het toestel heeft bij negatieve temperaturen nog een goede COP. Je hebt dus in principe geen zonneboiler nodig voor je warmwaterproductie.

      Je moet alijd een warmteverliesberekening laten doen en afhankelijk van je oppervlakte in de ruimtes zal blijken als vloerverwarming je ruimtes voldoende kan verwarmen bij extreme koude. Is je oppervlakte niet groot genoeg, dan dien je een verwarming te voorzien, maar dat beslis je uiteraard steeds zelf. Enkel in onze badkamer zouden we een convector extra moeten voorzien ofwel kiezen voor wandverwarming om de gewenste temperatuur te kunnen bereiken.

      Wat betreft winddicht, ik denk dat je luchtdicht bedoelt in je vraag. Wij proberen hieraan de nodige aandacht te besteden en naden van de isolatie af te plakken en door de aannemer kieren in hoeken op te laten vullen met gespoten PUR.

      Wij zitten ook nog met het volgende dilemma, stel we kiezen toch voor gas en niet voor een Warmtepomp… nemen we dan een boiler of een doorstromer?
      Keuze van de verwarming is op dit moment niet gemakkelijk. Een optie die we ook kunnen nemen is kiezen voor lage temperatuurverwarming en de keuze van WP of gasketel nog uit te stellen tot einde van de bouw, om te zien als een warmtepomp financieel haalbaar is. De keuze voor een warmtepomp heeft een grote financiële impact en ik ben nog niet zeker dat de voorgestelde terugverdientijden wel reëel zijn. Het verschil in verbruik van gas tov een lucht/water warmtepomp zou +- 400 euro zijn… En dit zijn dan cijfers van de fabrikanten die ze sowieso altijd beter voorstellen dan ze effectief zijn.

      Achja, binnenkort nemen we een beslissing, we laten het je zeker weten.

      Groeten Ellen en Jurgen

  4. Wim Bervoets zegt:

    Luchtdicht bedoelde ik inderdaad 🙂

    Even DBE-convectoren opgezocht en http://www.jaga.be/Default.aspx gevonden – kende ik niet ziet er interessant uit!

    Warmteverliesberekening hebben jullie dit zelf gedaan (via Excel sheets te vinden op het internet) of zit dit in het takenpakket van een EPB verslag of …?

    Ik blijf jullie blog volgen 🙂

    groetjes
    Wim

    • huis-bouwen zegt:

      Wim

      Wij hebben die warmteverliesberekening niet zelf gedaan, maar laten uitvoeren door de verkopers.
      We hebben 3 resultaten doorgekregen van de verkopers en deze kwamen allen tot nagenoeg hetzelfde resultaat.

      Jurgen

    • huis-bouwen zegt:

      Mario

      Zoals het er nu nog naar uitziet wel, maar we weten allemaal hoe het bij renovatiepremies is gegaan, die Freya Vandenbossche van de ene op de andere dag heeft afgeschaft wegens besparingen. De schulden die sommigen hierdoor hebben opgebouwd zouden ze gerust van haar welgevulde ministerportefeuille mogen halen iedere maand, dan zou ze weten hoe moeilijk het tegenwoordig is om een huis te bouwen of te renoveren, zonder een steuntje in de rug.

      Jurgen

  5. papa zegt:

    hoi
    als ik alles zo lees een heel moeilijke keuze ja.
    Maar jullie komen er wel uit ivm die vloerverwarming en parket. Een tegel is natuurlijk veel beter hebben ze mij gezegd maar die keuze is natuurlijk aan jullie
    groetjes

  6. Eric zegt:

    Hallo

    wij hebben een K36 en E 44 en krijgen ons huis lekker warm. De stookkosten zijn relatief laag en toch wel een stuk lager dan bij een gasketel.
    Ik weet niet wat jullie scores zijn bij de EPB-berekening, maar wij hebben een water-aarde warmtepomp, onze woning is gelegen in Gent op normale grond.

    Veel succes met jullie bouw en de eventuele beslissing.

    Groetjes Eric

  7. Pingback: Warmtepomp – Grond is belangrijk | Huis Bouwen – Online huisblog

  8. Pingback: Verwarming Elco Thision Duo 17 Kw + Zonneboiler | Huis Bouwen – Online huisblog

  9. Marc De Beul zegt:

    Hallo Jurgen en Ellen,

    Ik zit een beetje met dezelfde problematiek als die waar jullie mee zaten : WP of HR-ketel. Met dat verschil dat ik geen nieuwbouw heb, maar een oude ketel (met oude convectoren) in een bestaand huis wil vervangen (vloerverwarming is dus wat mij betreft uitgesloten).

    Met veel van de vragen/opmerkingen die ik hier lees, zit ik echter ook, dus misschien kunnen jullie er enkele “ophelderen”. Ik heb eveneens een voorkeur voor een WP, maar ik heb 2 twijfels : enerzijds wil ik mij inderdaad niet blauw betalen, en ook wil ik niet blauw van de kou worden.

    Je zegt dat een lucht-water WP van -20° naar 60° kan gaan MET EEN GOEDE COP. Wat noem jij een “goede” COP ? Waar haal je dat ? Vaillant zegt mij dat hun warmtepompen van 0° naar 55° verwarmen met een COP van 2,8. Aangezien de financiële “break-even” COP op 3 (elec 3x zo duur als gas) ligt, moet de COP van 0° (of lager) naar 60° dus nog lager dan 2,8 liggen, waardoor ik dus uiteindelijk mèèr zou moeten gaan betalen met een WP dan met gas (terugverdientijd : oneindig). Beschik jij over info die dit tegenspreekt ? Ik heb die 60° dus wel nodig voor mijn OUDE convectoren !

    Los van dit : je zegt geen zonneboiler nodig te hebben, als je de WP 60° laat leveren voor het warm water. Maar dan moet die WP wel CONSTANT 60° leveren, en is er van verwarmen op lage temperatuur (35°) geen sprake meer ? En dus evenmin van een hoge COP ? Of zie ik dit verkeerd ?

    Groetjes
    Marc

  10. huis-bouwen zegt:

    Marc, het is al een hele tijd geleden dat ik me in deze materie verdiept heb en wij hebben besloten om te kiezen voor een HR+ gasketel. Ik kan je helaas niet meer correct adviseren in dit vraagstuk, aangezien ik heel veel informatie niet meer weet.
    Hetgeen je steeds als vaste regel dient te onthouden is dat je woning zeer goed geïsoleerd moet zijn alvorens je een energiebesparing kan realiseren met een warmtepomp.

    Een warmtepomp is zeer efficiënt in combinatie met vloerverwarming, dan kan je een lage temperatuur verkrijgen in je vloerverwarming en een hoge temperatuur in je boiler. Wanneer je de warmtepomp laat draaien op gewone convectoren en je hebt een boiler, dan kan je systeem dit niet aan in de winter en heb je een hele lage COP en onvoldoende warmte in je huis, of je moet een zeer grote warmtepomp aanschaffen met veel KW, maar die zijn zeer prijzig.

    Een luchtwarmtepomp haalt steeds een lagere COP dan een warmtepomp die draait op energie uit de aarde.

    Ik zou je vraagstuk voorleggen aan een aantal installateurs en zeer kritische vragen stellen. Indien je hulp nodig hebt van gebruikers van warmtepompen, of andere vragen hebt kan ik je volgende fora aanraden:
    http://www.bouwinfo.be/forum
    http://www.ecobouwers.be/forum

    Mvg Jurgen en Ellen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *