Zoektocht naar een goede lening

De bankencrisis is niet in alle opzichten slecht voor de portemonnee.
Deze afgelopen week zijn we gaan ‘bankshoppen’. Een chique term om te verdoezelen dat ze je op alle manieren geld kunnen aftroggelen als je niet goed oplet šŸ™‚

Tijdens het bankshoppen merk je veel verschil tussen banken. Er zijn banken die vanaf minuut 1 afkomen met een zeer goede rentevoet en niet je kostbare tijd verdoen om 5 keer terug te moeten gaan met een tegenvoorstel, om dan tot de conclusie te komen dat ze telkens weer een betere rentevoet kunnen geven. Er zijn ook banken die afkomen met een rentevoet uit de jaren 70, die zo hoog ligt dat je eigenlijk bijna het dubbele moet afbetalen dan bij een andere bank (bij wijze van spreken).

Onze zoektocht naar een goede rentevoet is eigenlijk begonnen op internet, meerbepaald op de website RODV. Via Rente op de voet kan je zien welke rentevoeten gangbaar zijn op het moment. Deze rentevoeten worden ingegeven door andere leden van de website en geven de juiste financiƫle situatie weer op welke basis iemand deze rentevoet heeft verkregen. Bij ieder voorstel kan je ingeven welke rentevoet je hebt verkregen, welke som dat je leent, hoeveel % je van het totale project dient te lenen, de looptijd, en alle bijkomende voorwaarden die er zijn om dit voorstel te bekomen. Denk hieraan aan, Schuldsaldoverzekering, brandverzekering, loondomiciliƫring.

In juli heb ik een eerste offerte opgevraagd via een lid op het forum, dat werkzaam is bij een grote bank. Deze rentevoet was duidelijk zeer scherp en verschilde zeer veel van de officiƫle rentevoeten op de websites van alle banken.

In augustus zijn wij eerst naar onze thuisbanken KBC, Fortis en Argenta geweest, gevolgd door de andere grote banken, Dexia, ING, Landbouwkrediet, Axa en Delta Lloyd.

De banken die momenteel nog in de running zijn, zijn KBC en Fortis.
Landbouwkrediet is als laatste afgevallen, aangezien zij de groene lening niet konden aanbieden op 20 jaar, hun maximale periode was 10 jaar. Ze hadden wel de beste rentevoeten, maar omwille van deze looptijd viel de maandelijkse afbetaling te hoog uit. De andere banken vielen sowieso af na de eerste bezoekronde, aangezien hun rentevoet veel te hoog uitviel.

KBC heeft in eerste instantie een voorstel gedaan, dat mijlen boven het tarief van Fortis lag, maar ze willen proberen hieraan nog iets te veranderen en onder de rentevoet duiken. We wachten al enkele dagen op het tegenvoorstel dat snel mag komen.

Aanvulling 27/08/2010: Jawel, eindelijk KBC is met een voorstel gekomen en heeft een zeer goede rentevoet voorgeschoteld, maandag gaan we dit voorstel bespreken. Het spel van harde eisen en bluf gaat nu pas echt beginnen, nu KBC eindelijk op de proppen komt met een goed voorstel. Zelfs Fortis is terug wakker geschoten nu het gaat om de centjes.

Zouden ze deze blog lezen?

3 reacties op “Zoektocht naar een goede lening

 1. Pingback: Lening: KBC overtreft goede rentevoeten Fortis | Huis Bouwen

 2. tom maes zegt:

  ga zeker eens bij delta lloyd langs. neem je goede voorstellen meen en ik denk dat ze eronder gaan . Er komen zelfs werknemers van fortis daar over de vloer voor eigen lening. Banken nemen nu iets meer marge door de crisis.
  Zoek op web ssv van cardiff . google naar cardiff en je steekt geld in je zakken. je moet alles bekijken (voorwaarden,ssv,verzekeringsproducten, …

  veel succes

  grt. Tom MAES

  • huis-bouwen zegt:

   We zijn reeds bij Delta Lloyd langsgeweest, maar dit viel tegen qua rentevoet.
   SSV is bij KBC en Fortis zeer goed in prijs, brandverzekering is ook een goede prijs.
   Alles hebben we vergeleken met Cardiif en Axa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *